Sanna Pitkänen

Polkuni

Elämäntaipaleeni sai alkunsa Aurassa vuonna  1974 syntyessäni nuoren parin esikoiseksi. Myöhemmin perheeseeni kuului vanhempieni lisäksi myös kaksi pienempää siskoa ja sekalainen joukko erilaisia lemmikkieläimiä. Varttuessani keskellä maaseutua, Pöytyän kirkonkylässä, harrastuksiini kuului monipuolinen liikunta, seurakunnan lasten ja nuorten kuoro sekä partio. Kylämme oli turvallinen paikka kasvaa ja loi vahvan mallin ikärajat ylittävästä yhteisöllisyydestä. Vuodenaikojen vaihtelu rytmitti maa- ja metsätalouden töitä isovanhempien tilalla sekä vihannesten ja mansikoiden kasvattamista äidinäidin kesämökillä Loimaan Kojonkulmalla.

Lukiosta maailmalle

Pääsin ylioppilaaksi Elisenvaaran lukiosta keväällä 1993, jonka jälkeen aloitin vestonomin opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa pääaineina markkinointi ja tuotannonsuunnittelu. Seuraavana vuonna aloitin opinnot myös Jyväskylän yliopistossa, jossa suoritin viestintätieteiden perusopinnot. Opiskelun ohessa työskentelin monissa eri tehtävissä ja näiden kokemusten kautta sain heti aikuisuuden kynnyksellä tuntumaa erilaisten organisaatioiden ja työyhteisöjen toimintaan.

Italian vuodet opettivat sitkeää työntekoa, kansainvälisyyttä sekä kunnioitusta erilaisia kulttuureja kohtaan. Työperäinen maahanmuutto, pakolaisuus ja eri vähemmistöryhmien oikeudet olivat siellä jo näkyvä osa arkea ennen vuosituhannen vaihdetta.

Opintoihin kuului uusi, vasta muutamaa vuotta aemmin käyttöön otettu, Erasmus- korkea-asteen vaihto-ohjelma, jonka suoritin Milanon taideakatemiassa, Accademia di Belle Artissa. Sisustustaiteen opintojen kautta päädyin asumaan yli viideksi vuodeksi Milanoon, Italian toiseksi suurimpaan kaupunkiin ja taloudelliseen keskukseen. Italiassa asuessani työskentelin erilaisissa ravintola-alan ja markkinoinnin tehtävissä Milanon tuomiokirkon, Duomon ympäristössä sekä messukeskuksessa. Hyvää työkokemusta tarjosi myös kakkostyöni tanskalaisen matkajärjestäjän palveluksessa, jonka kautta toimin oppaana suomalaisille messu- ja Formula 1 -matkavieraille. Italian vuodet opettivat sitkää työntekoa, kansainvälisyyttä sekä kunnioitusta erilaisia kulttuureja kohtaan. Työperäinen maahanmuutto, pakolaisuus ja erilaisten kulttuurien kirjot olivat siellä näkyvä osa arkea jo ennen vuosituhannen vaihdetta.

Kotimaa on mansikka ja mahdollisuuksia täynnä

Palattuani Suomeen vuonna 2001 asuin ensin Helsingissä, josta oli parin vuoden jälkeen helppo palata juurille, Auranmaalle. Takaisin kiinni maaseudun arkeen pääsin suorittamalla maatilan jatkajalta vaaditut pakolliset ammattiopinnot Loimaan Ammatti-instituutissa vuonna 2004. Työelämässä toimin sekä Bauhaus & Co Ky:n monipuolisissa sisäänoston, hallinnon ja myynnin tehtävissä Vantaan pääkonttorilla, että tavarataloissa Vantaalla, Turussa ja Tampereella. Viimeisimpänä tehtävänäni oli Turun tavaratalon yritysmyyntipäällikkönä toimiminen, josta jäin pois ryhtyessäni täysipäiväisesti palvelu- ja teollisuusalan yrittäjäksi ja perheemme tehdessä maatilan sukupolvenvaihdoksen molempien puolisoiden sukutiloilla vuonna 2009.

Nykyisellä tilalla viljelemme vilja- ja öljykasveja sekä harjoitamme metsätaloutta ja vuokraustoimintaa. Työtä tehdään ajoittain maaseudun perinteitä kunnioittaen kolmen sukupolven voimin. Maanviljelyn ja yrittäjyyden ohessa olen viime vuosina työskennellyt viranomaisasiointia tekevänä henkilöstöasiantuntijana alkutuotannon työvoimaan erikoistuneessa Auranmaan henkilöstöpalvelussa sekä liiketalouden tuntiopettajana Turun ammatti-instituutissa. Nuorille ja aikuisille opetettavien aineiden joukkoon kuuluu kaupallisten aineiden lisäksi mm. yhteiskunta- ja työelämäosaaminen.

Minijellonista kipinä kansalaisvaikuttamiseen

Ensimmäisen kuntalaisaloitteen laadin lapsuudenystäväni kanssa 90-luvun alussa ja tämän aloitteen avulla saimme kylällemme nuorisotilan.

Yhtenä yhteisöllisyyden ilmentymänä kotikunnassani, Pöytyällä järjestettiin 80-luvulla runsaasti erilaista poliittisesti suuntautunutta lasten ja nuorten ohjelmaa. Omat poliittiset juureni juontavat kokoomuslaiseen Mini-kerhoon, jossa samanhenkisten perheiden lasten kesken vietimme aikaa yhdessä tekemisen merkeissä. Perheessämme on aina arvostettu yhteiskunnallisen vastuun kantamista, osallistumista ja vaikuttamista, joten olen ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista ja saanut olla mukana monenlaisessa yhdistystoiminnassa aivan lapsesta asti.

Ensimmäisen kuntalaisaloitteen laadin lapsuudenystäväni kanssa vuonna 1989 ja tämän aloitteen avulla saimme kylällemme nuorisotilan. Tämän jälkeen toimin nuorten asioiden edistäjänä kunnan nuorisoneuvostossa vuosina 1989-1991. Vaikuttamisen kautta aikaan saatu positiivinen tulos on kannustanut minua ottamaan selvää asioista ja osallistumaan yhteisten asioiden hoitamiseen erilaisissa yhteisöissä ja yhdistyksissä. Koen, että yhteisten asioiden hoitaminen on kunnia-asia ja jokainen voi omalta osaltaan kantaa kortensa kekoon omien voimavarojensa ja taitojensa mukaan.

 

Olen saanut hoitaa mm. seuraavia luottamustehtäviä:

 • Valtakunnalliset:

ProYsitie Ry. hallituksen varajäsen ajalla 2019 – 6.2022 ja hallituksen jäsen 6.2022 alkaen.

 

 • Lounais-Suomi:

Lounais-Suomen metsäneuvoston varajäsen vuodesta 2020 alkaen.

 

 • Varsinais-Suomi:

Hyvinvointialue:

Valmistelutoimielimen poliittisen seurantaryhmän varajäsen 9. 2021 -2.2022, jonka jälkeen aluevaltuuston jäsen 2.3.2022 alkaen.

Tarkastuslautakunnan jäsen 2.3.2022 alkaen.

Aluevaltuuston vaalilautakunnan puheenjohtaja 2.3.2022 alkaen.

 

Varsinais-Suomen liitto:

Maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) varajäsen marraskuusta 2021 alkaen.

Maakunnan hankerahoitusjaoston varajäsen marraskuusta 2021 alkaen.

Maakuntahallituksen varajäsen lokakuusta 2021 alkaen.

 

 

 • Kunnalliset:

Pöytyän kunnanhallituksen jäsen vuodesta 2015 alkaen.

Pöytyän kunnanvaltuuston jäsen vuodesta 2013 alkaen.

Valtuustokaudella 2021-2025 kunnanhallituksen henkilöstöjaoston varapuheenjohtaja. Teknisen lautakunnan lupajaoston varajäsen. Pöytyän Kansanterveystyön ky.n tarkastuslautakunnan varajäsen vuodesta 2018 alkaen. Pöytyän kunnan yhtiökokousedustaja Parravahan vesi Oy:ssä ja As. Oy Karinaisten Faarinhovi.

Valtuustokaudella 2017-2021  kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja ja kunnanhallituksen henkilöstöjaoston puheenjohtaja sekä kunnanhallituksen sisäisen valvonnan ja riskien hallinnanjaoston jäsen. Kosken Tl ympäristönsuojelulautakunnan varajäsen.

Valtuustokaudella 2013-2017 Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja, perusturva- ja rakennuslautakunnan varajäsen. Kyrön koulun johtokunnan puheenjohtaja.

 

 • Kirkolliset:

Turun arkkihiippakunnan hiippakuntavaltuuston jäsen vuodesta 2020 alkaen.

Pöytyän kirkkovaltuuston jäsen vuodesta 2010 alkaen ja kirkkoneuvoston jäsen vuodesta 2019 alkaen.

 

 • Järjestötoiminta:

Kansallinen Kokoomus rp:n puoluevaltuuston jäsen vuodesta 2016 – 2022.

Kokoomuksen Varsinais-Suomen piirin hallituksen jäsen vuosina 2017-2019. Eduskuntavaaliehdokas vuosina 2019 ja 2023.

Kokoomus 2005 Pöytyä ry:n jäsen vuodesta 2010 toimien mm. varapuheenjohtajana, sihteerinä ja tiedottajana.

 

 • Muut luottamustehtävät:

Pöytyän Yrittäjien jäsen vuodesta 2009 ja yhdistyksen toiminnantarkastaja vuodesta 2014 alkaen.

Karinaisten maa- ja kotitalousnaisten johtokunnan jäsen vuodesta 2016 yhdistyksen toiminnan päättymiseen asti vuonna 2019.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto Karinaisten paikallisyhdistys ry. pj ja varapj. vuosina 2009-2017.

Koulutus:
 • Vestonomi (AMK), opinnäytetyö sote-tukipalvelujen yksityistämisestä/palvelusetelin käyttöönotosta.
 • Oikeustradenomi (AMK), opinnäytetyö kunnallisesta omistajapolitiikasta.
 • Ammatillinen opettaja AmO.
 • Viestintätieteiden perusopinnot.
 • Tilanjatkajan pakolliset ammattiopinnot.
 • Naisten valmiusliiton ja MPK:n valmius- ja varautumiskursseja.
 • Erilaiset täydennyskoulutukset hallintoon ja markkinointiin liittyen (Haaga-Helia).
 • Mannerheimin Lastensuojeluliiton vapaaehtoistoiminnan johtamiskoulutus.
Perhe ja koti:

Perheeseeni kuuluu aviomies ja neljä lasta. Asumme keskellä varsinaissuomalaista maalaismaisemaa, lähellä Pöytyän, Marttilan, Kosken kuntien sekä Loimaan kaupungin yhteistä Parravahan rajakiveä. Lasten harrastusten myötä kuulumme paikallisiin ”jalkapallo- ja hiihtoperheisiin”, joiden puitteissa osallistumme aktiivisesti liikunnan tukemiseen ja edullisten harrastusten mahdollistamiseen mahdollisimman monelle paikalliselle lapselle ja nuorelle. Osallistumme myös paikallisen MTK-yhdistyksen ja Lions Clubin toimintaan. Joskus kaipaan myös omaa rauhaa, jonka käytän useinmiten lukemisen ja musiikin kuuntelun merkeissä. Myös isoäidiltä periytynyt kesäloimaalaisuus tarjoaa rauhoittavaa puuhastelua luonnon helmassa.

Jaa tämä sivu