Onnittelupuhe 4.6.2022 Kosken lukio

Rakkaat nuoret, Kosken lukion ylioppilaat vuosimallia 2022. Hyvät huoltajat, arvoisa opettaja- ja henkilökunta sekä muu juhlaväki. Te nuoret kirkassilmäiset ylioppilaat olette luonnon voima, jota ei voi kahlita. Opintojen alussa pienet ennestään toisistaan tietämättömät purot yhdistyivät muodostaen kehittyvän ja voimistuvan virran.

Opintojenne ajan me huoltajat olemme saaneet hyvässä yhteistyössä lukion aikuisten kanssa muodostaa teille uoman, jossa virrata. Matkan varrella on ollut välillä kuohuja, välillä suvantoa. Välillä penkat ovat pettäneet ja savi on sekoittanut vedenvärin tumman sameaksi kirkastuakseen jälleen kirkkaaksi kovaääniseksi kuohuksi ja iloiseksi solinaksi. Luonto elää vuoden aikojen mukaan alistuen kohtaloonsa, samoin myös te olette eläneet lukion jaksojen ja kotien aikataulujen mukaan sinnikkäästi loppuun saakka.

Kosken kuohujen jälkeen olette päässeet nyt jokisuulle, on odotettu ylioppilaspäivänne. Päivä, jona saitte painaa päähänne perinteisen ylioppilaslakin. Moni arpoo seuraavaa suuntaa, joku levähtää hetken ennen matkan jatkumista. Lokit kirkuvat, mutta se on vain taustakohinaa. Toivon, että olette saaneet matkaanne meiltä kotien ja lukion aikuisilta vahvan kompassin: oikeudentuntoa, maalaisjärkeä ja luottamusta. Kompassin avulla voitte löytää ja pitää oman suuntanne maailman tuulien keskellä. Tyhjä horisontti voi näyttää pelottavalta, mutta kaikki järjestyy kyllä. Nostakaa tänään ankkurit luottavaisina. Elämän aallot keinuttavat venettä takuuvarmasti, mutta te selviätte siitäkin. Tulevaisuutta, tuulten suuntaa ei voi kukaan tietää varmasti. Tulette huomaamaan, että Kosken lukiossa oppimaanne tarvitaan vielä monessa paikassa. Maalaisjärkenne ja oikeudentuntonne tulee olemaan kovaa valuuttaa maailman turuilla. Ottakaa matkaanne muisto kotiseudusta. Kotisatamasta, jonne voitte aina palata.

Päätän puheeni Arvo Turtiaisen runoon “Herääminen”: En pelkää enää. En pelkää ensinkään ajatusta, että minun on luotava elämä, jossa on paljon kärsimystä, paljon rakkautta. Joka on rikas kauneudesta, joka on janosta palava. Katselen eteeni loihdituin silmin, omistan kuiskauksen: “Elämä, en pelkää sinua”. Kiitos, että sain puhua teille tänään tärkeänä päivänänne. Kiitos ja onnea matkaan!

Sanna Pitkänen

Jaa tämä sivu